Nederland bezorgd over lot Baha’i-leiders Iran

, , 1 Comment

The Netherlands' Minister of Foreign AffairsNieuwsbericht | 12 augustus 2010 | Mensenrechten

Nederland is zeer bezorgd over het lot van 7 leiders van de Baha’i-gemeenschap in Iran. De zeven worden ervan beschuldigd ‘vijanden van God’ te zijn en zouden volgens recente berichten tot 20 jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld.

Nederland is bezorgd over de gebrekkige uitvoering van de rechtsgang in de zaak van de 7 Baha’i-leiders en vreest dat de arrestatie en veroordeling voortkomt uit discriminatie op basis van geloofsovertuiging.

De Baha’i zijn een religieuze minderheid in Iran die sedert de islamitische revolutie in 1979 vanwege de geloofsovertuiging wordt vervolgd. De afgelopen tijd is deze vervolging verder toegenomen.

“Dat deze mensen veroordeeld lijken te zijn vanwege hun geloof is schokkend” aldus Minister Verhagen. “Ik roep de Iraanse autoriteiten op zich te houden aan hun internationale verplichtingen op mensenrechtengebied. De Baha’i-leiders hebben recht op een eerlijk proces en dienen zo snel mogelijk vrijgelaten te worden.”

De zeven, Behrouz Tavakoli, Saeid Rezaie, Fariba Kamalabadi, Vahid Tizfahm, Jamaloddin Khanjani, Afif Naemi en Mahvash Sabet, zitten al sinds mei 2008 gevangen. Ze zijn officieel aangeklaagd wegens spionage en activiteiten tegen de nationale veiligheid.

Source: http://www.minbuza.nl/nl/Actueel/Nieuwsberichten/2010/08/Nederland_bezorgd_over_lot_Baha’i_leiders_Iran

Facebooktwitterpinterestlinkedin
 

One Response

Leave a Reply